De geschiedenis van LEGO City

De LEGO® Groep gaat helemaal terug tot het begin in 1932 en heeft producten gemaakt die het dagelijks leven van kinderen weerspiegelen. Een van de thema's die kinderen al tientallen jaren realistisch en gemakkelijk herkenbaar speelgoed geeft, is LEGO® City.

Het LEGO Stadsplan 

Door de economische groei van de jaren vijftig kunnen veel Denen het zich een auto veroorloven. Met een toenemend aantal auto's op straat komt er steeds meer aandacht voor het leren hoe kinderen zich in het verkeer moeten gedragen. Met dit in gedachten lanceert de LEGO Groep in 1955 het Stadsplan als aanvulling op de LEGO System in Play-producten. Het stadsplan is een dun stuk plastic doek (later gevolgd door een masonietenversie) met een gestileerd netwerk van straten waarop kinderen hun LEGO-gebouwen en auto's kunnen rangschikken om een stedelijke omgeving te creëren. Het stadsplan is gemaakt in samenwerking met het jaren 50-equivalent van de huidige Deense Raad voor Verkeersveiligheid en kan worden aangevuld met LEGO-straatnaamborden, kleine plastic auto's en vrachtwagens en miniatuurpolitieagenten om het verkeer te regelen.

Economische groei betekent ook dat Denemarken steeds meer geïndustrialiseerd raakt en dat Deense steden groeien naarmate mensen van een landelijke naar een stedelijke omgeving verhuizen. Sinds het begin in 1932 produceert de LEGO Groep producten die de omringende samenleving weerspiegelen. Geïnspireerd door economische groei en de focus op verkeersveiligheid legt het bedrijf de nadruk op het creëren van producten met een stedelijke setting. De gebouwen en auto's die vanaf het midden van de jaren vijftig zijn geproduceerd, vormen samen met het stadsplan een zeer vroege inspiratiebron voor wat nu het huidige LEGO City-thema is.


In 2008 vierde de LEGO Groep het 50-jarig jubileum van de LEGO®-steen met een nieuwe versie van een oude LEGO Town Plan-set. Net als op het origineel, stond op de voorkant de derde generatie LEGO-eigenaar Kjeld Kirk Kristiansen
Het systeem differentiëren
In de jaren zestig en zeventig hebben veel producten die door de LEGO Groep zijn gelanceerd een stedelijk thema. In 1978 introduceert Kjeld Kirk Kristiansen, eigenaar van de derde generatie LEGO, een nieuw bedrijfsmodel genaamd het "Systeem binnen het Systeem". Met het nieuwe model begint de LEGO Groep producten verder te differentiëren en introduceert voor het eerst LEGO speelthema's zoals we die nu kennen.

Gele LEGO brandweerkazerne LEGOLAND® Town-set uit 1978

Als weerspiegeling van de focus van de LEGO Groep op stedelijke omgevingen, was LEGOLAND Town een van de eerste LEGO-speelthema's die in 1978 werd geïntroduceerd. Het thema is geïnspireerd op de LEGO System in Play producten uit 1955 en in het bijzonder het Stadsplan. LEGOLAND Town introduceert onder andere een vernieuwd Stadsplan in de vorm van nieuwe stratenbouwplaten. Op de nieuwe platen zijn wegen gedrukt en er zijn noppen in verwerkt, waardoor het mogelijk is om direct op de platen huizen te bouwen om een echte stedelijke LEGO-omgeving te creëren die diep geworteld is in het LEGO-systeem.

In 1991 verdwijnt de naam LEGOLAND en wordt het speelthema omgedoopt tot LEGO Town. In 1999 verandert de naam weer in LEGO City, wat de naam is gebleven, behalve voor een korte periode in 2003-2004, toen het thema bekend stond als LEGO World City. Sinds de lancering in 1978 introduceerde het Town-thema instantklassiekers zoals politie- en brandweerkazernes. In de loop der jaren groeide de stad uit tot een stad en kwamen er nog veel meer subthema's naar voren - waaronder luchthaven, poolgebied, kustwacht, haven, mijnbouw, enz.

LEGO City politiebureau LEGO® City politiebureau uit 2014

Met de geest van het thema die teruggaat tot het midden van de jaren 1950, is het gemakkelijk in te zien waarom het LEGO City-thema een gevestigd LEGO-kernproduct is.

 

 

NIEUWSTE LEGO SETS

1 van 10

VOOR JOU GESELECTEERD

1 van 10